Ευάγγελος Κακαβογιάννης, 1938-2016

Αποδημία Ευάγγελου Κακαβογιάννη

1938 - 2016

Η αρχαιολογική οικογένεια είναι από χθες φτωχότερη. Απεβίωσε ο Ευάγγελος Κακαβογιάννης, ένας από τους αρχαιολόγους «παλαιάς κοπής»: διαβασμένος, ευφυής, σεμνός, εργατικός, οργανωτικός, ουσιαστικός. Υπηρέτησε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία κοντά 40 χρόνια: από το 1961 έως το 1973 εργάστηκε σε διάφορους τόπους ως έκτακτος αρχαιολόγος, μαθητεύοντας πλάι σε σημαντικούς Εφόρους Αρχαιοτήτων. Στη Μακεδονία με τον Δημήτρη Λαζαρίδη, στις Κυκλάδες με τον Νικόλαο Ζαφειρόπουλο και τον Χρίστο Ντούμα, στη Ρόδο με τον Γρηγόριο Κωνσταντινόπουλο και στην Αττική με τον Ευθύμιο Μαστροκώστα. Οι αγώνες του για τη διάσωση των αρχαιοτήτων στη Μερέντα συνδέθηκαν με την ανεύρεση δύο μοναδικών έργων της αρχαϊκής γλυπτικής, της κόρης Φρασίκλειας και του κούρου της Μερέντας.
Από το 1973, ως επιμελητής αρχαιοτήτων, υπηρέτησε πιστά τις αρχαιότητες, και πάλι από διάφορες θέσεις: τη δυτική Μακεδονία, το Βόλο, όπου ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τις αρχαίες Φερές (Βελεστίνο), τη Ρόδο και πάλι, και τέλος την Αττική. Έτσι επέστρεψε στη γενέθλια γη, στον οικείο και αγαπημένο χώρο των μεταλλουργικών μνημείων της Λαυρεωτικής, και ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή με τίτλο «Μέταλλα εργάσιμα και συγκεχωρημένα». Το τελευταίο διάστημα της υπηρεσιακής του σταδιοδρομίας είχε αναλάβει τη δύσκολη θέση της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Ο Βαγγέλης Κακαβογιάννης ήταν ένας πραγματικός εργάτης της αρχαιολογίας. Αγωνίστηκε για τη διάσωση των αρχαιοτήτων, διενήργησε εκατοντάδες σωστικές ανασκαφές, έγραψε βιβλία και πολλά επιστημονικά άρθρα, μιλούσε απλά και κατανοητά στον κόσμο για τα αρχαία, προτιμούσε τη μελέτη από την προβολή και τη δημοσιότητα.
Ακούραστη σύντροφός του, στη ζωή και την επιστήμη, η γυναίκα του Όλγα. Στην εκλεκτή συνάδελφο και φίλη, στα παιδιά του και τα εγγόνια του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

 

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει την Τρίτη μετά το μεσημέρι στο Λαύριο, στον ναό της Αγίας Παρασκευής, ώρα 4:30.

Αντί για λουλούδια μπορούν να κατατεθούν δωρεές για το Iδρυμα, "το ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ":

EΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: IBAN GR 810 1101160000011629607612

 

Δελτίο Τύπου:

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΚΑΒΟΓΙΑΝΝΗΣ_ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ_ΗΩΣ 

Η είδηση στον τύπο:

thetoc: link

news.gr: link

zougla.gr: link

Η ΑΥΓΗ: link

Enet.press: link

Lavriaki.gr: link

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: link

ΕΘΝΟΣ: link

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: link

Protothema.gr: link

ελculture.gr: link

iefimerida: link

Επικοινωνηστε

επικοινωνείτε μέσω e-mail

ή από την Φόρμα Επικοινωνίας

Εισοδος