ΕΝΩΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ "ΗΩΣ" - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

 

Η ανακοίνωση της Ένωσης Αρχαιολόγων Ελλάδας "Ηώς" για το θέμα της επένδυσης του Ελληνικού:

Ανακοίνωση: link

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ_30.11.2016

 Αθήνα 30-11-2016

                                                               

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΕΚΚΛΗΣΗ

Σήμερα, 30 Νοεμβρίου 2016, ημέρα ψήφισης του Σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με τίτλο «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις» η Ένωση Αρχαιολόγων Ελλάδας «ΗΩΣ» ενώνει τη φωνή της με τη διαμαρτυρία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που σήμερα απεργεί και τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων στους φορείς που είναι θεσμικά επιφορτισμένοι με την προστασία των αρχαιοτήτων, εκφράζοντας την ανησυχία των μελών όλης της αρχαιολογικής κοινότητας για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, στο οποίο δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν συνταγματικές επιταγές.

Καλούμε την Ελληνική Πολιτεία, με βάση το άρθρο 24 του Συντάγματος της Ελλάδας αναφορικά με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο βρίσκεται υπεράνω κάθε άλλης νομοθεσίας, να φροντίσει για την προσθήκη της εξαίρεσης της αρχαιολογικής νομοθεσίας, μαζί με την προβλεπόμενη εξαίρεση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Ζητεί να παραμείνει ισχυρός ο Ν 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» στο σύνολό του και στα επί μέρους άρθρα του.

Η προστασία των μνημείων και της ιστορικής μνήμης οφείλει να απασχολεί και να κινητοποιεί όχι μόνο τους αρχαιολόγους, αλλά όλους τους ενεργούς πολίτες αυτής της χώρας. Η ιστορική μνήμη και ο σεβασμός των μνημείων, ιδιαιτέρως σε εποχές μεγάλης οικονομικής κρίσης και αμφισβήτησης των αξιών, είναι υπόθεση όλων μας. Ας μην συνδεθεί η επιζητούμενη «οικονομική ανάπτυξη» με την μη αναστρέψιμη καταστροφή του μοναδικού πολιτιστικού περιβάλλοντος της πατρίδας μας. 

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ "Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις"

Δελτίο Τύπου για τη χρήση μνημείων και χώρων

ΕΝΩΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ « ΗΩΣ »
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αθήνα 10-7-2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, μεταξύ πολλών ειδήσεων αρχαιολογικού περιεχομένου στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο κυριαρχούν ειδήσεις που επηρεάζουν ποικιλοτρόπως σημαντικά και ευαίσθητα μνημεία ή αρχαιολογικούς χώρους, αναφορικά με την αξιοποίηση, τη χρήση και την προβολή τους.

Η Ένωση Αρχαιολόγων Ελλάδας «ΗΩΣ», ως επιστημονικός σύλλογος από τους βασικούς στόχους του οποίου είναι η συμβολή στην προστασία των μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, θεωρεί ότι είναι θεμιτό και επιθυμητό, τόσο από την επιστημονική κοινότητα όσο και από την κοινή γνώμη, να γίνεται σωστή προβολή και χρήση των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων, προς όφελος της παιδευτικής λειτουργίας, της καλλιτεχνικής δραστηριότητας, της οικονομίας και της κοινωνίας συνολικά. Εξίσου επιθυμητή είναι η ανάπτυξη, στον βαθμό που είναι φιλική προς την ιστορική βαρύτητα ενός τόπου και προς το περιβάλλον. Τέλος, ενδιαφέρον έχουν οι αναβιώσεις αρχαίων δρωμένων και η ανασύσταση της ιστορικής μνήμης.

Θεωρούμε, ωστόσο, μη επιτρεπτό να προαναγγέλλονται και να προβάλλονται αξιοποιήσεις μεγάλων εκτάσεων οι οποίες εμπίπτουν εντός των ορίων κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων, χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς προστασίας και ανάδειξης των μνημείων, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτό συνέβη πρόσφατα με τις εξαγγελίες του Δημάρχου Μαραθώνος, ο οποίος, σε συνέντευξη τύπου στο πλευρό του Υπουργού Εσωτερικών, εξήγγειλε ερήμην των αρμοδίων υπηρεσιών μεγαλεπήβολα σχέδια για την αναμόρφωση και την ουσιαστική μεταμόρφωση του παράκτιου μετώπου στα όρια του δήμου του, τα οποία συμπίπτουν με τον μοναδικό ιστορικό τόπο της μάχης του Μαραθώνος, απειλώντας, εμμέσως πλην σαφώς, με κινητοποιήσεις, εαν η Αρχαιολογική Υπηρεσία θέσει όρους και τις προϋποθέσεις που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία για την υλοποίηση των σχεδίων.

Και επειδή η Αρχαιολογική Υπηρεσία είναι αυτή που θέτει όρους και προϋποθέσεις για τη χρήση αρχαίων θεάτρων, χώρων, κάστρων κλπ., λαμβάνοντας πάντα υπ' όψιν την κατάσταση διατήρησης των μνημείων, θα πρέπει τα στελέχη της να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά στην εξαγγελία δια του Τύπου παραστάσεων ή άλλων εκδηλώσεων, πριν την απαιτούμενη εκ του Νόμου αδειοδότηση.

Τέλος, αναφορικά με τη χρήση σημαντικών μνημείων ως σκηνικού αναβίωσης αρχαίων και παρουσίασης νεότερων δρωμένων, όσο σημαντικές και ελκυστικές για το κοινό και αν είναι αυτές οι δράσεις σε πληροφοριακό και συμβολικό επίπεδο, πιστεύουμε ότι η εφαρμογή τους δεν θα πρέπει να ανατίθεται αλόγιστα σε ομάδες και φορείς οι οποίοι δεν έχουν προχωρήσει σε ιστορική τεκμηρίωση, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να μην καταλήγει από ενδιαφέρον να γίνεται αισθητικά δυσάρεστο, ανακριβές έως και ευτράπελο. Οι εμπνευστές αυτού του τύπου των εκδηλώσεων φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τον ευτελισμό ιδεών και μνημείων, όσο και αν μια μερίδα πολιτών και φορέων εκδηλώνει τον θαυμασμό της για αυτές. Ο λόγος εδώ είναι για τα «σύγχρονα Νέμεα», τα οποία φέτος οργανώθηκαν – άγνωστο με ποια αδειοδότηση - με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποσπώντας κάποια θετικά, αλλά κυρίως αρνητικά και ενίοτε σκωπτικά σχόλια. Για την αισθητική, την τεκμηρίωση και την ιδεολογική φόρτιση αυτών των εκδηλώσεων έχουν γραφτεί τόσα πολλά, ώστε η δική μας περαιτέρω ανάλυση περιττεύει.

Καταλήγοντας, επαναλαμβάνουμε τη γενική πεποίθηση ότι εξαγγελίες και εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν ως τιμώμενα πρόσωπα εκπρόσωποι της Πολιτείας ή ως οργανωτές φορείς του ΥΠΠΟΑ, αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα για την αισθητική τους αρτιότητα και την ιστορική τους ακρίβεια, με την έγκριση των θεσμοθετημένων οργάνων, πάντοτε δε με γνώμονα την προστασία και την ανάδειξη των μνημείων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
της
ΕΝΩΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ «ΗΩΣ»

 

Δελτίο Τύπου Ένωσης Αραιολόγων Ελλάδας "Ηώς" για τη χρήση μνημείων και χώρων

Δελτίο Τύπου για λειτουργία αρχαιολογικών χώρων και μουσείων

ΕΝΩΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ « ΗΩΣ »

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  
Αθήνα 13-07-2016


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ένωση Αρχαιολόγων Ελλάδας "ΗΩΣ" με λύπη της διαπιστώνει ότι αρκετά περιφερειακά μουσεία και σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι της επικράτειας, πολλά μάλιστα σε νησιά με αυξημένη επισκεψιμότητα την καλοκαιρινή περίοδο, παραμένουν κλειστά ή υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Έτσι, στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, οι επισκέπτες δεν έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου που τους φιλοξενεί, το κράτος χάνει σημαντικά έσοδα και οι τοπικές κοινωνίες στερούνται θέσεις εργασίας.

Συγχρόνως, ορισμένοι αρχαιολογικοί χώροι που έχουν ανοίξει για το κοινό εμφανίζουν μία απαράδεκτη έως και επικίνδυνη εικόνα για τους επισκέπτες, μιας και δεν έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες αποψιλώσεις και εργασίες καθαρισμού. Μήπως το Υπουργείο Πολιτισμού θα πρέπει να επιλέξει την πρόσληψη εργατοφυλάκων για τους χορταριασμένους αρχαιολογικούς χώρους? Μόνον έτσι οι συγκεκριμένοι χώροι θα φυλάσσονται αλλά ταυτόχρονα θα διατηρούνται προσιτοί, καθαροί και κατανοητοί για τους επισκέπτες σε όλη την καλοκαιρινή περίοδο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
της
ΕΝΩΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ «ΗΩΣ»

 


Δελτίο Τύπου για λειτουργία αρχαιολογικών χώρων και μουσείων

Έγγραφο - διαμαρτυρία της Ένωσης Αρχαιολόγων Ελλάδας "Ηώς" για τη λειτουργία του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας

Έγγραφο - διαμαρτυρία της Ένωσης Αρχαιολόγων Ελλάδας "Ηώς"

για τη λειτουργία του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας

 

Αρ. Πρωτ. 19, Αθήνα 21-6-2016 

 

Η συμβολή του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας στην έρευνα και μελέτη της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και καταξιωμένη. Οι ερευνητές υπότροφοι και φιλοξενούμενοι στους φιλόξενους χώρους του, το έχουν καταστήσει με το έργο τους ένα σημαντικό επιστημονικό ίδρυμα, το μόνο που διαθέτει η χώρα μας στο εξωτερικό. Οι εξαιρετικές συλλογές των εικόνων, των αντικειμένων και σκευών θρησκευτικής λατρείας, των χειρογράφων, όλα κληροδοτήματα και μαρτυρίες της ιστορικής Ελληνορθόδοξης Κοινότητας της Βενετίας, οι επιστημονικές εκδόσεις του και τα διεθνή συνέδρια που έχει διοργανώσει το κατατάσσουν στα κορυφαία επιστημονικά κέντρα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με το σχέδιο Νόμου που έχει κατατεθεί από το ΥΠΕΞ για την αναδιαμόρφωσή του προβλέπεται η υπαγωγή και αποκλειστική εποπτεία στον Υπουργό Εξωτερικών και είναι σαφές ότι επιδιώκεται να αλλοιωθεί ο αυστηρά επιστημονικός του χαρακτήρας, όπως έχει καθοριστεί από τον ιδρυτικό του νόμο και έχει αποδειχτεί από το πολυσχιδές έργο του, και να μετατραπεί σε ένα ακόμα πολιτιστικό κέντρο.

 Ή Ένωση Αρχαιολόγων Ελλάδας «ΗΩΣ» ενώνει τη φωνή της με τους υπόλοιπους επιστημονικούς συλλόγους και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και ζητά από την Ελληνική Πολιτεία να αποσύρει το Σχέδιο Νόμου και, αντιθέτως, να ενισχύσει τον επιστημονικό χαρακτήρα του Ινστιτούτου μέσω της διασύνδεσής του με το Υπουργείο Παιδείας, την Ακαδημία Αθηνών και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Η Πρόεδρος                                Ο Γενικός Γραμματέας

Μελίνα Φιλήμονος                        Βαγγέλης Νικολόπουλος 

 

ΕΓΓΡΑΦΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ_ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

Βλ. και

Λ. Κουζέλη, Έριδα για το Ιστιτούτο της Βενετίας, Το Βήμα (26.06.2016)

ΤΟ ΒΗΜΑ: http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=810254 

Blog ΑΝΑΣΚΑΦΗ: http://anaskafi.blogspot.gr/2016/07/blog-post_61.html 

Επικοινωνηστε

επικοινωνείτε μέσω e-mail

ή από την Φόρμα Επικοινωνίας

Εισοδος